Thursday, 25 October 2012

Zulhijjah tiba lagi~"Zikirlah, tunggu sampai malam." Mesej ringkas yang dihantar oleh Abah semasa berada di Padang Arafah hari ini. Cukup menjentik nubari yang sering leka dibuai keenakan duniawi.
Alhamdulillah, untuk kesekian kalinya Abah sekali lagi menjadi tetamu Allah di bumi Makkah Al-Mukarramah itu. Sebelum ini, beliau telah menjejakkan kakinya ke sana semasa masih bergelar mahasiswa di timur tengah. Allah murahkan rezekinya untuk ke sana lagi dan kali ini pergi sebagai pengiring ayah mertuanya. Semoga semua jemaah haji pada tahun ini mendapat haji yang mabrur.
Syukur setelah setahun berlalu kini tiba lagi bulan Zulhijjah. Bulan yang meraikan erti pengorbanan seorang hamba buat Pemiliknya Al-Khaliq. Wukuf di Arafah telah selesai dan jemaah haji bakal berangkat ke Muzdalifah dan Mina pula sebelum pulang semula ke Makkah.
 Tahniah bagi insan-insan yang berjaya berpuasa sunat Hari Arafah pada hari ini dan memanfaatkan sepenuh waktu untuk berdoa dan bermunajat kepada Allah. InsyaAllah, Semoga segala doa yang dimohon akan diperkenankan oleh Allah S.W.T. 
Tiada apa yang mampu saya kongsikan untuk sahabat-sahabat sempena bulan pengorbanan pada tahun ini melainkan sedikit perkongsian saya berkaitan pengorbanan yang ditulis setahun yang lalu, semoga masih ada manfaatnya. Artikel yang sama yang pernah saya keluarkan di blog ini dan juga ada diterbitkan di web yang berlainan. Boleh klik pada mana-mana pautan mengikut keselesaan masing-masing : Artikel di Blog iniArtikel di MarufClub.com, dan Artikel di FaceBook.
Harapan saya, semoga kita semua dapat mengambil 'ibrah daripada kisah pengorbanan Nabi Ibrahim A.S dan mampu mengamalkannya dalam kehidupan seharian sebagai hamba Allah. 
Selamat Membaca!

No comments:

Post a Comment