Friday, 26 October 2012

What you give, you get back.“Apa hujah anda untuk berkata demikian? Saya tak setuju.”
“Itu pendapat saya sahaja. Terserah pada saudara untuk menerima atau tidak.”

Seringkali kita mendengar dialog seperti itu. Perbezaan pendapat sering berlaku. Tidak kiralah di dalam persatuan di peringkat sekolah dan universiti sehingga ke organisasi profesional. Setiap orang ada pandangan daripada perspektif mereka yang tersendiri. Mereka punya fahaman dan cara pemikiran sendiri. Sebagai seseorang yang bersifat terbuka dan berakhlak kita mestilah berfikir secara rasional. Bukan beremosi. Raikanlah setiap pandangan! Selagi ianya berlandaskan syariat. Mereka juga punya hujah tersendiri dalam menyatakan pendapat. Jangan pernah kita katakan hujah dan pandangan kita sahaja yang benar. Itu langsung tidak membantu dalam proses perkembangan positif hidup seorang insan.
Pandangan yang berbeza mampu untuk memperbaiki setiap kelemahan dalam sesebuah kumpulan masyarakat. Jangan sesekali kita melihat siapa yang memberikan pandangan tetapi dengarlah apa pandangannya. Jika benar, kita harus meraikannya meskipun hujah dan pandangan tersebut datang daripada orang yang sangat kita benci. Bersifat terbukalah! Secara tidak langsung ia akan membantu diri kita mencapai kematangan dalam hidup. Kematangan berfikir!
Seringkali kita dengar istilah what you give, you get back. Cubalah! Sekali sahaja kita meraikan pendapat orang lain, tidak mustahil di lain masa orang lain pula akan meraikan pendapat kita. Walaupun mungkin orang yang meraikan pendapat kita itu bukanlah orang yang kita raikan pendapatnya sebelum ini tetapi kebaikan yang kita lakukan sebelum ini telah dibalas oleh insan lain. Itulah Golden Rule! Ia bukan sahaja untuk kebaikan tetapi juga kejahatan.
Do unto others as you would have them do unto you.
         Jika kita berikan kejahatan, kejahatan jugalah yang akan kembali kepada kita. Cuma mungkin caranya sahaja berbeza. Begitu juga dalam konteks meraikan pendapat orang lain, konsep Golden Rule boleh dipraktikkan. Tapi keikhlasan meraikan juga harus dipupuk!


1 comment:

  1. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete